Podcasts – Skyld

Hermed en række samtaler, der kredser om emnet skyld. Som en undersøgelse af, hvor meget tanken om at gøre det gode fylder hos den enkelte. Og hvordan vi kommer overens med fortrydelser. Samtalerne er optaget fra oktober 2022 og frem (den nyeste ligger øverst). Jeg håber, snakken fortsætter ude hos lytteren.

Arbejdsskitse som udgangspunkt for snakkene, se som pdf-fil: Klik her

Kirsten, snak d. 15.10.2023: Klik her
Kirsten har ligesom jeg selv engang slået sit spædbarn ihjel i en fødselsdepression/-psykose. Jeg tager ned til hende for at få en snak om de vidtrækkende konsekvenser, det har haft for os begge. I håb om at vores åbenhed omkring et tabubelagt emne kan skabe forståelse og vise et menneskeligt ansigt bag forbrydelsen.
Jeg sørger over, jeg ikke har min datter i dag, selvom jeg selv har slået hende ihjel, og det bliver det jo ikke mindre kompleks af.
(Varighed: 66 minutter)

Poul G. Exner, snak d. 9.10.2023: Klik her
Poul G. Exner er forfatter og musiker. Desuden har han hele sit voksenliv døjet med svære depressioner. Jeg møder ham i hans lejlighed i Odense. Jeg spørger Poul, om han – som jeg tror – er afhængig af at udtrykke sig i kunst. Han svarer: ”Jeg er afhængig af at stå op næste morgen”. Han fortæller midt i en depression, hvordan kroppen alligevel nærer dyb empati med omverdenen, helt på celleniveau. Og de spørgsmål, jeg har planlagt at stille hjemmefra, falder helt fra hinanden.
(Varighed: 44 min.)

Orla Grane, snak d. 4.8.2023: Klik her
Orla Grane driver sit eget galleri – Galleri Grane. Og er selv udøvende kunstner indenfor lertøj. Han er særligt kendt for sine ”Skrumler”.
Desuden er han åben omkring sin tro og beder hver tirsdag aften for syge, der måtte have behov.
Jeg spørger ham til, hvordan han forholder sig til fortrydelser, og han svarer helt enkelt: ”Herrens nåde er ny hver morgen”. Altså Gud har tilgivet mig for min skyld i dag, derfor vågner jeg op til en ny dag i morgen, helt renset. Vi snakker desuden om helbredelsens og Helligåndens kraft.
http://www.gallerigrane.dk
(Varighed: 23 min.)

Ejvind Nielsen, snak d. 26.7.2023: Klik her
Ejvind Nielsen er pensioneret præst, udøvende kunstner og foredragsholder. Jeg spørger ham til udtrykket: ”Går ud herfra som et frit menneske” fra udgangsbønnen i kirken. Er vi da virkelig blevet renset for synd?
Han skelner mellem, at vi kan være skyldige over for Gud og over for vort medmenneske. Og taler om kærlighedens tre aspekter: ”Kærligheden vil gives, vil modtages, og vil gives videre”.
Når Gud har sagt, jeg er tilgivet, så stoler jeg på det. Da er det min pligt at tage imod de muligheder, der gives mig.
(Varighed: 30 min.)

Birthe Skytte, snak d. 9.11.2022: Klik her
Livet er ikke en sikker størrelse.
Ethvert menneske vil gerne bidrage.
Birthe er udøvende kunstner. Jeg spørger hende til det ekstra “noget”, det vi får forærende, når vi er skabende. Hvor kommer det fra?
Jeg er også nysgerrig på at høre om hendes insisteren på at måtte ytre sig, da jeg selv har en problematik omkring nogle gange at blive for forsigtig.
Hun har et helt særligt positivt livssyn, som præger hendes syn på samfund, nære relationer og arbejdsliv.
(Rettelse fra Birthe: Grundtvig får sin mageløse opdagelse i 1824, ikke 1924, som hun kommer til at sige i optagelsen)
(Varighed: 34 min.)

Lone, snak d. 15.10.2022: Klik her
Psykisk sygdom kan undskylde noget, men ikke det hele.
Både Lone og jeg har skejet ud i medicinfri perioder. Jeg spørger hende, om psykisk sygdom kan undskylde det gjorte, altså fritage en for skyld.
(Varighed: 17 min.)

Jørgen Arvid Jacobsen, snak d. 3.10.2022: Klik her
Vi kan ikke lave det om, vi en gang har gjort. Der er kun nu’et.
Jørgen praktiserer flere former for spirituel mindfulness og designer helseprodukter.
Jeg spørger ham til, om det i sidste ende handler om at opnå renselse. https://shop.7d.dk/
(Varighed: 15 min.)

Discover more from ameordnoder - Ord og Musik

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading